Geld verdienen met fotografie | Tips en Stappenplan
geld-verdienen-met-fotografie-geld-verdienen-met-affiliate-marketing-online-geld-verdienen

Geld verdienen met fotografie

Praktische tips & stappenplan!

Geld-verdienen-met-bloggen

Corinda

30 december 2020
Als (hobby) fotograaf wil je vast graag geld te verdienen met fotografie om je apparatuur terug te verdienen. Of misschien ben je wel een professionele fotograaf die aan het zoeken  is naar mogelijkheden om extra inkomsten te krijgen. Dankzij de huidige technieken is het tegenwoordig voor iedereen mogelijk om foto’s te maken. Hierdoor is fotografie in de achterliggende jaren steeds populairder geworden en zijn de mogelijkheden erg interessant.

In dit artikel zal ik je kennis laten maken met dit verdienmodel. Ik leg je uit waarom geld verdienen met fotografie interessant is, hoe je geld kunt verdienen met fotografie en hoe je kunt starten met fotografie als je dit wilt. Aan het einde van dit artikel zal ik ook alle voor- en nadelen van fotografie uitvoerig met je doornemen. Op basis daarvan kun je zelf je keuze maken of je wilt starten om geld te verdienen met fotografie.

Kortom: Wil jij Geld verdienen met fotografie? Lees dan snel verder!

Waarom geld verdienen met fotografie?

Je bent hobbyfotograaf of professioneel fotograaf en wilt graag meer inkomsten krijgen om je apparatuur terug te verdienen en/of je vaste lasten te kunnen betalen. Waarom zou je dan zoeken naar mogelijkheden om (meer) geld te verdienen met fotografie? Dit is een goede vraag.  

 • Je krijgt meer inkomsten om apparatuur aan te schaffen en verder te professionaliseren.
 • Je krijgt meer inkomsten om er zo goed van te kunnen leven.
 • Als je de juiste stappen neemt dan kun je met fotograferen een goed maandsalaris verdienen.

Dit klinkt uitstekend toch? Ja, en dat is het ook. Ondanks het feit dat iedereen foto’s kan maken is het zeker mogelijk om geld te verdienen met fotografie. Als je gaat zoeken dan zijn aardig wat fotografen die een inkomen hebben waar ze hun vaste lasten van kunnen betalen en er goed van kunnen leven. Dit zijn wel de fotografen die in een specifieke markt hun werk verrichten of die creatief met marketing omgaan. Er is op dit vlak veel meer mogelijk dan je in eerste instantie zal denken. Ik zal je hier straks meer over vertellen.

Fotografie in het kort uitgelegd

Tegenwoordig is een foto maken met je mobieltje zo gebeurd. Dat was vroeger wel anders. Toen de fotografie net was uitgevonden, was het erg veel werk om een foto te maken. Fotografen hadden hier een grote camera voor nodig. En iedereen moest lang stilzitten, anders werd de foto onscherp. Nu heeft bijna iedereen een digitale camera (op zak) en kun je binnen een seconde al een goede foto maken.

Het woord fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk ‘schrijven met licht’ phōs (licht) en graphein (schrijven).

Omdat je als fotograaf wil laten zien wat er in de wereld gebeurt, ben je eigenlijk een journalist die nieuws maakt met foto's 🙂

Het verdienmodel van fotografie + praktische tips!

Je vraagt je nu vast af hoe doe je dat, geld verdienen met fotografie? Dat zal ik je uitleggen. Meestal als je net begint met fotografie dan is het je hobby. Je vindt het gewoon leuk om te doen en je kan er je creativiteit in kwijt. Op dat moment denk je nog helemaal niet aan geld verdienen met fotografie. Maar wat juist het leuke aan fotografie is; je kan er wel degelijk geld mee verdienen, je werk van maken en er van leven. Je vraagt je vast af: Nou, hoe doe je dat dan?

Ik zal je hier zes praktische tips geven voor geld verdienen met fotografie:

Tip #1: Je foto’s offline verkopen
Je kunt de keuze maken om geprinte foto’s te verkopen. Deze laat je bijvoorbeeld afdrukken op aluminium, hout, dibond en andere fotoproducten en kun je vervolgens verkopen.

Misschien weet je ook wel van die aardappel op dibond, die verkocht is voor € 1.000.000,- euro! Het was wel een foto van een bekende fotograaf (Kevin Abosch), maar het laat wel zien dat -als je het goed doet- je met fotografie goed geld kan verdienen.
geld-verdienen-met-fotografie-geld-verdienen-met-website


Tip #2. Je foto’s online verkopen
Je afgedrukte foto’s kun je ook via je eigen website verkopen. Wist je trouwens dat je met Plug & Play software helemaal geen webshop module voor jouw website hoeft te laten ontwikkelen, dat deze software aan vrijwel alle websites te koppelen is en dat deze software er -dankzij de kassakoopjes die je toe kunt voegen- voor een aanzienlijk hogere omzet kan zorgen?

Hier krijg je 14 dagen GRATIS toegang tot de betaalsoftware Plug & Play >>

Een tweede mogelijkheid die door heel wat fotografen wordt gedaan is bijvoorbeeld verkopen via stock websites; dat zijn websites met een hele grote verzameling foto’s die mensen vervolgens kunnen kopen, om die vervolgens te gebruiken in tijdschriften, een krant of op hun website. Je mag namelijk niet zomaar foto’s van het internet plukken en deze vervolgens offline of online gebruiken, vanwege copyright.


Jij als fotograaf kun je voor een stock website aanmelden en de foto’s die je wilt verkopen uploaden. Iedere keer als iemand een foto van je koopt verdien je hier geld mee. Het fijne van deze methode is dat je de foto maar één keer hoeft te uploaden en je daarna iedere keer een deel van het geld krijgt als je een foto verkoopt. Het is wel belangrijk dat het goede foto’s zijn en foto’s waar mensen naar op zoek zijn. Dit kun je uitzoeken door te kijken op een stock website en zien welke foto’s daar opstaan. Een bekende stock website waar je je foto’s kunt uploaden en verkopen is onder andere shutterstock.com.


Tip #3. Fotoshoot in opdracht van de klant

Als je een fotostudio hebt kun je heel makkelijk fotoshoots aanbieden, maar ook als je geen studio hebt kun je gewoon op locatie fotoshoots uitvoeren. Veel mensen vinden het tegenwoordig ook leuker om in de natuur of bij hen thuis foto’s te maken dan in een studio. Er zijn echt allerlei fotoshoots die je kan doen. Welke fotoshoots jij kan doen zal in het begin bepaald worden door de aanvragen die je krijgt.. Op een gegeven moment merk je wel welke fotoshoots jij leuk vindt om te doen en doe je er daar waarschijnlijk meer van.


Ik zal je een paar voorbeelden geven, denk aan: fotoshoots met foodbloggers of fashionbloggers, gezinsshoot, foto’s van huisdieren, interieur, exterieur, evenementen zoals concerten of beurzen, bedrijfsfotografie.


geld-verdienen-met-fotografie-geld-verdienen-met-affiliate-marketing


Tip #4. Doe mee aan fotowedstrijden
Er zijn echt heel veel fotowedstrijden waar je aan mee kan doen. Je kunt er soms duizenden euro's mee verdienen. Je stuurt dan een foto in en een jury kiest dan een winnende foto uit. Deze wedstrijden hebben vaak een bepaalde categorie/niche waarbinnen de foto’s dan moeten vallen, waardoor je niet zomaar wat kan insturen. Soms is het een opdracht waarbinnen je de foto moet maken. Vaak doen er veel mensen mee, maar laat je daardoor niet tegenhouden, want wie weet wordt jouw foto gekozen en win je die geldprijs.


Tip #5. Leer andere mensen hoe ze moeten fotograferen.
Fotografie is echt zo’n voorbeeld van een hobby waar je niet voor gestudeerd hoeft te hebben, maar je moet het wel ergens leren. Mensen zoeken vaak op internet naar informatie over fotografie. Als jij die informatie aanbiedt kun je op deze manier ook geld verdienen.


Jij kan hierop inspelen door het schrijven van blogartikelen, het maken van youtube filmpjes, het schrijven van een e-book of een online programma. Offline kan je hier mee aan de slag gaan door het aanbieden van bijvoorbeeld een workshop of 1-op-1 mentor sessies.


Het is in dit geval wel belangrijk dat je al wat kennis hebt over fotografie, zodat je mensen ook daadwerkelijk iets kan leren. Zo is een blog bijvoorbeeld een hele goede manier om te starten. Door samenwerkingen aan te gaan, kun je hier zeker geld mee gaan verdienen.


Lijkt jou dit erg ingewikkeld? Niets is minder waar. Begin gewoon bij dat wat jou het meest aanspreekt. Zet gewoon stap voor stap, dan zul je na een tijdje resultaat merken.


Wil je een online fotografie cursus opzetten? Ontvang hier 14 dagen GRATIS toegang tot software voor een eigen ledensite >>

Tip #6. Pas Affiliate Marketing toe.
Waar je misschien niet als eerste aan denk is Affiliate Marketing. Terwijl dit een erg eenvoudige manier is om je inkomen te verhogen. Het voordeel van Affiliate Marketing is dat je dit op je eigen website toe kan passen, maar ook op al je social media kanalen. Het enige wat je hoeft te doen is het plaatsen van een product of software link in jouw artikel of onder jouw foto of video op social media. Dit kan bijvoorbeeld een link naar apparatuur of software zijn wat jij gebruikt. Klikt iemand op deze link en koopt hij of zij het product, dan krijg jij een commissie.

Wil je aan de slag met Affiliate Marketing? Wij hebben deze affiliate cursus gevolgd >> 

Hoeveel kun je verdienen met fotografie?

Iedere hobby fotograaf die meer wil gaan doen met fotografie is benieuwd naar de vraag: Hoeveel kun je eigenlijk verdienen met fotografie? Deze vraag is heel logisch en ook terecht! Het is niet eenvoudig om op deze vraag één antwoord te geven. Het hangt er heel erg vanaf waar jij je als fotograaf op richt. Richt jij je bijvoorbeeld specifiek op portretfotografie, bedrijfsfotografie of trouwerijen? In het ene segment kun je meer verdienen dan in het andere segment.


Het salaris van een fotograaf kan variëren van rond de 1600 euro tot 2100,- euro per maand. Het gemiddelde salaris voor een fotograaf in Nederland is zo rond de 1800,- euro. In sommige gevallen heb je als fotograaf een vast salaris, maar vaak ook wordt een fotograaf per klus of per foto betaald. Daarnaast maakt het natuurlijk uit wat voor kwaliteit je levert en of je een bekende naam wordt binnen je werkgebied.

Het komt als fotograaf -helaas- dus niet zomaar aanwaaien. Het kost nu eenmaal inzet en energie om iets te bereiken. In de basis is het als fotograaf dus hard werken, geduldig en creatief zijn, doorzetten en niet opgeven. Dan ga je op een bepaald ogenblik zeker leuk geld verdienen met fotografie.


Kort gezegd: Geld verdienen met fotografie is mogelijk. Je kunt er honderden, duizenden of als je als fotograaf met je foto’s doorbreekt heel wat meer mee verdienen. Denk aan die aardappel op dibond. Wat je uiteindelijk gaat verdienen is afhankelijk van jouw kwaliteiten én van jouw inzet.

Hoe kan jij starten met geld verdienen? + Stappenplan

Oké, je weet nu wat het verdienmodel van een fotograaf is en wat een fotograaf gemiddeld verdiend en dat het écht mogelijk is dat je leuk geld kan verdienen met fotografie.

Wil je als hobby fotograaf starten en geld verdienen met fotografie? Volg dan de volgende stappen!

Stap 1: Kies jouw verdienmodel
Welk van de onderstaande verdienmodellen past het beste bij jou?

 • Het offline verkopen van je foto’s (foto’s op producten).
 • Het online verkopen van je foto’s (eigen website, stock websites)
 • Kies je voor fotoshoots in opdracht van de klant.
 • Doe je mee met fotowedstrijden. 
 • Andere mensen leren hoe ze moeten fotograferen.
 • Toepassen van Affiliate Marketing.

  Je hoeft niet alles tegelijk te doen.

  Begin eerst eens met één of twee van bovenstaande mogelijkheden en ervaar of dit bij jou past. Voelt het goed, bouw het dan stap-voor-stap op .

  Stap 2: Kies jouw marketingkanalen (voor meer bekendheid)
  Tegenwoordig gebeurd heel veel online. Het is als fotograaf dus erg belangrijk om op het internet aanwezig te zijn. Kies er daarom altijd voor om ook online actief te zijn. Als je verstandig bent (en dat ben je, anders lees je dit artikel niet 😉) dan kies je minimaal voor:

  #1: Een eigen website
  Een website kan een hele rendabele marketingmachine zijn die voor (veel) meer inkomsten zorgt. Ja, echt! Heb je nog geen website? Zorg er dan voor dat je er één maakt, zo kunnen jouw toekomstige klanten je online veel sneller vinden. Dit kan al vrij simpel met bijvoorbeeld de Phoenix website software. Wij werken ook met deze website software en zijn er erg tevreden over. Met deze software kun jij écht meer verdienen dan je concullega's!

  Hier krijg je 14 dagen GRATIS toegang tot de Phoenix website software >>

  #2. Kies één of twee social media kanalen
  Als fotograaf is het aan te raden om je werk online te publiceren, zodat toekomstige klanten kunnen zien hoe jouw werk er uit ziet. Als het goed is spreken jouw foto’s voor zich. Vooral het gebruik van Instagram kan jou heel wat bekendheid geven.

  Wil je extra inkomsten via social media of je website krijgen? Dan kun je dus ook heel eenvoudig Affiliate Marketing  toepassen!

  Stap 3: Doen!
  Nu jij jouw verdienmodel en online marketing mogelijkheden hebt bepaald, kun je beginnen met het uitwerken en uitvoeren van de werkzaamheden die daarbij horen. Ga het gewoon doen! Wees creatief en actiever dan je concullega. En iedere stap die je zet is er één vooruit.

Wat zijn de voordelen van fotografie?

In de achterliggende jaren zijn er verschillende online verdienmodellen voor fotografie bedacht. Het ene model is meer in trek dan het andere model. Fotografie is bij mensen erg in trek en we zien dat dit, dankzij alle ontwikkelingen, nog steeds toeneemt.

Dat fotografie in trek is, is te danken aan de vele voordelen die het heeft. De belangrijkste voordelen van fotografie leg ik je dan ook graag uit.


#1. Je bent eigen baas.
Vrijwel iedereen droomt hier wel van. Lekker je eigen tijd in kunnen delen en bepalen wat je wanneer doet. Als beroepsfotograaf heb je dit helemaal zelf in de hand. Je kan gaan en staan waar en wanneer je wilt. En... is fotografie je passie, dan voelt dit meestal niet als werken.

#2. Je komt vaak op mooie plekken.
Als fotograaf kom je regelmatig op allerlei mooie plekken. Bij landschapsfotografie kom je prachtigelandschappen tegen, terwijl dit bij architectuurfotografie bijvoorbeeld een prachtig gebouw kan zijn. Als fotograaf kun je er ook op uittrekken om mooie plekken te bezoeken en te fotograferen. Al is het om je portfolio uit te breiden.


#3. Het werkt motiverend om in opdracht te werken.
Krijg je een opdracht, dan werkt dit vaak erg motiverend en zal je er alles aan doen om het beste resultaat aan je klant te kunnen leveren. Is de klant tevreden dan geeft dit jou voldoening en veel energie! En een tevreden klant zorgt wellicht voor meer fotografie opdrachten. 

Wat zijn de nadelen van fotografie?

Ieder beroep heeft helaas ook zijn nadelen. Ik zal je kort meenemen naar de nadelen van beroepsmatige fotografie:

#1. Het is lastig om van fotografie rond te komen.
Als beroepsfotograaf kan het lastig zijn om iedere maand rond te komen. In deze tijd is het nodig dat je zoekt naar een verdienmodel wat bij jou past en er voor zorgt dat jij iedere maand een leuk salaris hebt, zodat je rond kan komen. Het is dus zeker niet onmogelijk, al zul je hier wel actief mee aan de slag moeten gaan.


#2. Mensen nemen je niet altijd serieus en kunnen vervelend zijn.

Sommige mensen nemen een beroepsfotograaf niet serieus. Ze vragen of ze een foto van je mogen gebruiken tegen naamsvermelding of vinden je tarief te hoog omdat ze niet begrijpen hoeveel tijd je er in staakt om een mooi resultaat af te leveren. Dit kan vervelend zijn, maar heb je een gladde rug of kun je hier goed mee omgaan dan weegt dit niet op tegen de voordelen.

#3. De tijd dat je niet bezig bent met fotografie
Net als ieder ander beroep heb je ook als fotograaf werkzaamheden die niks met foto's maken te maken heeft. Denk hierbij aan je administratie, het bijhouden van social media, je website, het maken van blogartikelen en netwerken. Ook dit zijn werkzaamheden die horen bij het fotograaf zijn.


Fotografie is dus zeker interessant, alleen is het wel verstandig dat je er rekening mee houdt  dat je creatief en actief moet zijn om er je inkomen mee te verdienen. Dus je doet er goed aan om rekening te houden met de bovengenoemde nadelen. Je hebt dus wel doorzettingsvermogen, een gladde rug en creativiteit nodig wil je geld verdienen met fotografie. Heb jij dit doorzettingsvermogen en gooi je niet na enkele maanden al de handdoek in de ring, dan kun je zeker goed geld verdienen met fotografie.

Is fotografie aan te raden?

Zoals je hebt kunnen lezen is fotografie erg in trek. Geld verdienen met fotografie is goed mogelijk als je creatief en actief bent en het geen probleem vindt om ook online actief te zijn. Een logische eerste stap is het maken van een eigen website; Phoenix is website software waar wij erg tevreden over zijn. Een volgende stap om extra inkomen te krijgen kan bijvoorbeeld door Affiliate Marketing op je website en social media kanalen toe te passen of een eigen online fotografie cursus met online leeromgeving op te zetten. Kies dat wat jouw het meest aanspreekt!  

Kies je voor fotografie dan moet je er rekening mee houden dat het stap-voor-stap gaat en je eerst aan je naamsbekendheid moet werken. Je moet dus eerst doorzetten, voordat je ook daadwerkelijk heel wat meer gaat verdienen en je er van kan leven. Maar het is goed mogelijk.


Wil je graag geld verdienen met fotografie? Volg dan de tips uit dit artikel, zet door en werk hard. Wat is een jaar tenslotte op een heel mensenleven? Je zult hoe dan ook resultaat boeken, als je maar doorzet en creatief bent!


Veel succes!

Anderen bekeken ook

Geld-verdienen-met-bloggen

Geld verdienen met bloggen -
Tips + stappenplan

geld-verdienen-met-je-website-affiliate-marketing
10 tips: Geld verdienen met je website


geld-verdienen-met-fotografie
Blog beginnen (simpel!) -
Tips + stappenplan