In 7 stappen een YouTube kanaal beginnen + Tips!
YouTube-kanaal-beginnen-tips-You-Tube-kanaal-starten-geld-verdienen-met-youtube-filmpjes-op-youtube-zetten

In 7 stappen een YouTube kanaal beginnen

Hier vertel ik je mijn succesformule!

Geld-verdienen-met-bloggen

Willeke

10 februari 2021

Wil jij graag een YouTube kanaal beginnen?

Je wilt graag een YouTube kanaal beginnen, maar hoe begin je? En hoe maak je een goede start? Ik heb ruim 4 jaar ervaring met het succesvol opzetten van diverse YouTube kanalen, zowel in Nederland als in Frankrijk en Italië. In dit artikel neem ik je dan ook stap voor stap mee en vertel je precies hoe je een YouTube kanaal kan beginnen!

Als je een YouTube kanaal begint dan wil je graag dat deze:
1. Populair wordt en veel abonnees krijgt.
2. Je kanaal er mooi uitziet, zodat het mensen aanspreekt.
3. Je er (veel) geld mee kan verdienen.

Dus… Als jij wilt weten hoe je een YouTube kanaal kan beginnen? Lees dan snel verder...
YouTube-kanaal-beginnen-tips-You-Tube-kanaal-starten-geld-verdienen-met-youtube-filmpjes-op-youtube-zetten

Waarom wil je een YouTube kanaal beginnen?

Voordat je een YouTube kanaal begint is het goed om jezelf het volgende af te vragen:

1. Waar je precies filmpjes over wilt maken (kies je niche).
2. Wat je doel met je YouTube kanaal is.
3.Hoeveel tijd je vrij wilt maken om een filmpje te maken.

Zelf ben ik met een YouTube kanaal gestart, omdat ik op dat moment iets zocht waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Voordat ik mijn YouTube kanaal startte heb ik een niche uitgekozen die mij leuk leek. Wekelijks plaatste ik een video op YouTube, gewoon omdat ik er plezier in had.

Uiteindelijk resulteerde mijn inzet in steeds meer YouTube abonnees. Nu 4 jaar later, heb ik een succesvol YouTube kanaal in Nederland. Ik kan zeggen dat ik met mijn YouTube kanaal een leuk inkomen verdien en dit wordt maandelijks nog steeds meer 🥳


Hieronder zie je een overzicht van het aantal subscribers dat zich, per maand, op mijn kanaal hebben geabonneerd:

YouTube-kanaal-beginnen-tips-You-Tube-kanaal-starten-geld-verdienen-met-youtube-filmpjes-op-youtube-zetten

Wat is YouTube precies?

YouTube is een website waar gebruikers gratis filmpjes kunnen uploaden, publiceren en bekijken. YouTube is een dochteronderneming van Google. Per dag worden ruim 300.000 nieuwe video’s geplaatst. In 15 jaar tijd heeft YouTube het voor elkaar gekregen om maandelijks 2 miljard gebruikers te ‘ontvangen’. Het is dan ook niet voor niets de een-na-grootste website ter wereld!

In ons land heeft YouTube 9,1 miljoen gebruikers, waarvan 2,8 miljoen gebruikers het platform dagelijks bezoeken. Dit groeit nog steeds.

De gebruikers in de leeftijd van 15 tot 19 jaar zijn de grootste groep gebruikers: 90%. Van dit aantal logt zo’n 60% dagelijks in! Ook de gebruikers in de leeftijd van 20 tot 39 jaar is met 79% YouTube-gebruikers (41% dagelijks) heel aanwezig. De gebruikers in de leeftijd van 40 tot 64 jaar is met 63% YouTube gebruikers (14% dagelijks) ook goed aanwezig. (Nationaal Social Media onderzoek 2020, Newcom).

YouTube is vooral gericht op het delen en bekijken van video’s. Je kunt de video’s liken, maar ook toevoegen aan de afspeellijst van je YouTube kanaal of ze opslaan om later te bekijken. Deze video’s die op YouTube staan kun je ook eenvoudig delen en posten op je Facebookpagina, LinkedIn en website of via E-mail of WhatsApp.
YouTube-kanaal-beginnen-tips-You-Tube-kanaal-starten-geld-verdienen-met-youtube-filmpjes-op-youtube-zetten

Wie zijn de makers van YouTube?

Ik was wel verrast hoe YouTube is ontstaan en dat dit platform binnen 1 jaar enorm groeide en een zeer populaire website werd! Ik zal je -voordat we praktisch aan de slag gaan- even kort wat interessante achtergrondinformatie geven.

In februari 2005 is YouTube opgericht door Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. Allemaal werkten ze in die tijd bij PayPal en waren al vroeg actief in de computerindustrie. Een jaar eerder kreeg Jawed Karim het idee om een website speciaal voor het delen van video’s op te zetten. Dit idee ontstond omdat hij maar moeilijk videoclips online kon vinden.

In 2005 werd de YouTube website stap voor stap opgezet. De eerste video was die van Jawed Karim zelf, met de titel ‘Me at the zoo’. In deze video bezoekt hij een dierentuin. De video is nog steeds op YouTube te vinden.


Mocht je het leuk vinden om dit filmpje te bekijken, dan kun je het filmpje hieronder zien:
Dit is het allereerste filmpje wat -door één van de YouTube oprichters- op YouTube werd gezet.
Eind december 2005 werd YouTube officieel gelanceerd. Ze hadden toen inmiddels rond de 8.000.000 kijkers per dag! Je begrijpt dat YouTube in een snel tempo erg populair werd. Binnen een jaar stond de website al in de TOP-10 van de meest bezochte websites ter wereld. Dit werd alleen maar meer en meer...

Op 14 november 2006 werd YouTube door Google voor een bedrag van 1,65 miljard dollar overgenomen. Google had al een met YouTube concurrerende website, die heette ‘Google Videos’. Maar je begrijpt het vast al… De concurrenten ‘Google Video’ en ‘Yahoo Video’ bleven uiteindelijk ver achter bij het populaire YouTube. (Bron: Wikipedia)

Is een YouTube kanaal beginnen GRATIS?

Ondanks dat de meeste mensen YouTube wel weten te vinden voor het bekijken van filmpjes, is nog niet iedereen bekend met het maken van een eigen YouTube kanaal.


| Een YouTube kanaal beginnen is erg laagdrempelig. Iedereen kan binnen 5 minuten een online YouTube account en kanaal aanmaken. 


Misschien vraag je jezelf af of je hiervoor moet betalen? Het antwoord is heel simpel’: ‘Nee’, een YouTube kanaal starten is helemaal gratis! Je kan dus vandaag al beginnen.

Is het plaatsen van filmpjes op YouTube makkelijk?

Nog even dit… Wil jij een YouTube kanaal beginnen, dan kan ik je garanderen dat de beheeromgeving van het account en de YouTube studio gebruiksvriendelijk is.

Zoals bij ieder nieuw platformen wat je gaat gebruiken, is het in het begin wel even zoeken en zul je moeten ontdekken waar je wat kan vinden. Mijn eigen ervaring is dat je dit allemaal vrij snel zal weten.

Laten we nu praktisch aan de slag gaan. We gaan jouw eerste YouTube kanaal beginnen. Let’s go!

Een YouTube kanaal starten + Stappenplan!

Om gericht aan de slag te kunnen gaan, laat ik je aan de hand van onderstaande 7 stappen zien waar je op moet letten en wat je moet doen als je een YouTube kanaal begint.

Stap 1: Kies jouw niche

Wil je beginnen met het maken van video’s voor YouTube, dan is het belangrijk om jouw niche te bepalen. Op deze manier weet jouw doelgroep precies wat ze aan je hebben en wat ze op jouw YouTube kanaal kunnen vinden.

Ga eens na waar jouw interesse of passie naar uitgaat, welke hobby’s jij hebt en wat jij mensen kan bieden. Dit kan zijn op het gebied van fotografie, knutselen, muziek, maar denk ook reizen of het maken van instructievideo’s. Let er wel op dat je niet alle filmpjes van een ander YouTube kanaal ‘kopieert’. Ik heb namelijk zelf iemand gehad die werkelijk alle filmpjes van mijn kanaal namaakte, YouTube heeft dit kanaal dan ook direct verwijdert...

Kortom: Kies dus één niche uit en bouw daar heel jouw nieuwe YouTube kanaal omheen. Zo wordt je een autoriteit in de door jouw gekozen niche, weten mensen waarom ze op jouw kanaal moeten zijn en heb je de meeste kans op (groot) succes!

Stap 2: Wat is het doel van je YouTube kanaal?

Stel… je hebt bedacht in welke niche jij met jouw YouTube kanaal actief wilt zijn. Dan is het nu hét moment om jezelf af te vragen welk doel jij, met je YouTube kanaal, voor ogen hebt. Wil je mensen op jouw YouTube kanaal vermaken, wil je ze iets leren of wil je ze informeren?

Het is belangrijk dat je de mensen op jouw YouTube kanaal continue waarde geeft. Op deze manier gaan ze je kanaal leuk vinden en worden ze abonnee, omdat ze je waarderen en vertrouwen. Hebben ze dit proces helemaal doorlopen dan kun je pas een band opbouwen en iets aan ze ‘verkopen’. Met name in het begin zal het voornamelijk geven, geven en geven zijn. Geduld is dan dus belangrijk.

YouTube-kanaal-beginnen-tips-You-Tube-kanaal-starten-geld-verdienen-met-youtube-filmpjes-op-youtube-zetten

Kortom: Geef mensen eerst veel waarde. In het begin zal dit tijd en energie kosten. Geduld en doorzettingsvermogen is dan belangrijk. Uiteindelijk zal je inzet zijn vruchten afwerpen en je steeds meer abonnees krijgen, waarna je kunt na gaan denken over geld verdienen met je YouTube kanaal. Hier kom ik straks nog op terug!

Stap 3: Wat is de doelgroep van je YouTube kanaal?

Bedenk voordat je jouw YouTube kanaal begint wie je doelgroep is. Een doelgroep kunnen nooit ‘alle mensen’ zijn. Start je een YouTube kanaal over fotografie? Dan is het logisch dat jouw doelgroep mensen zijn die geïnteresseerd zijn in fotografie. Die graag iets van je willen leren.

Het beste is om zo concreet mogelijk te zijn; wie is jouw doelgroep? Benoem of het een man of vrouw is, in welke leeftijd jouw doelgroep zit, welke interesse ze hebben, met welke vragen ze rondlopen etc. Op deze manier wordt voor jou ook duidelijk aan welke voorwaarden je filmpjes moeten voldoen.


Kortom: Voordat je een YouTube kanaal begint is het belangrijk om te kijken welke doelgroep je aan wilt spreken. Hoe specifieker je bent in het benoemen van je doelgroep, hoe gerichter jij met je filmpjes aan de slag kunt gaan.

Stap 4: Zorg voor de juiste tools

Oké, je hebt nu de Niche, het doel en je doelgroep bepaald. Je bent al een heel eind op weg om een goed doordacht YouTube kanaal te beginnen 👍

In de volgende stap gaan we praktisch aan de slag en zullen we je eerste YouTube kanaal maken. Voordat we dit samen gaan doen is het nog even belangrijk om te kijken welke tools je nodig hebt om een goed filmpje voor YouTube te kunnen maken.

Dus… Welke tools heb je nodig voor het maken van een YouTube filmpje?
1. Een computer of laptop; Bekijk hier de TOP-10 meest verkochte laptops >>
2. Een camera; Ontdek hier welke camera’s goed zijn >>
3. Microfoon; Dit zijn geschikte microfoons voor je camera >>
4. Een camera statief; Vind hier een goed statief >>
5. Een filmbewerkingsprogramma; Probeer hier gratis Adobe Premier Pro >>
6. Tijd om te besteden aan het maken, monteren en plaatsen van filmpjes.

Kortom: Als je een YouTube kanaal gaat beginnen, zorg dan dat je de juiste tools hebt om jouw filmpje tot een succes te maken. Met name een goede camera en een fijne filmbewerkingsprogramma zijn erg belangrijk!

Stap 5: Een YouTube kanaal maken

Omdat YouTube bij Google hoort kun je heel eenvoudig met je Google account aanmelden.

Dit doe je door de volgende stappen te nemen:
1. Naar de website YouTube.com te gaan.
2. Klik rechtsbovenin op de knop ‘inloggen’.
3. Kies je Google account en log in met je wachtwoord.
4. Klik rechtsbovenin op het icoontje van je profiel.
5. Ga naar ‘Instellingen’.
6. Klik op ‘Kanalen toevoegen en beheren’.
7. Klik op ‘Nieuw kanaal maken’.
8. Vul de naam in van je nieuwe YouTube kanaal.
9. Klik op de knop ‘Maken’.
10. Je nieuwe YouTube kanaal staat nu online, je kan direct je eerste video uploaden. 🎉

Stap 6: Zorg voor effectieve Thumbnail en Titel

YouTube is een visueel ingesteld platform. Aan de hand van de Thumbnail bepalen kijkers vaak of ze een video wel of niet kijken. Het is dus van groot belang om ervoor te zorgen dat je een opvallende Thumbnail maakt. Zorg ervoor dat je een gepersonaliseerde Thumbnail gebruikt, in plaats van een beeld uit je filmpje te gebruiken. Kijkers kiezen GEEN video met een wazige of vervormde Thumbnail, ze verwachten dan een slechte kwaliteit video.

De titel van je YouTube filmpje is ook erg belangrijk. Zorg dat hier het belangrijkste zoekwoord (onderwerp) in staat en dat de titel duidelijk weergeeft wat de kijker kan verwachten.

Hieronder enkele voorbeelden met een effectieve Thumbnail en titel (je weet gelijk waar het filmpje over gaat):

YouTube-kanaal-beginnen-tips-You-Tube-kanaal-starten-geld-verdienen-met-youtube-filmpjes-op-youtube-zetten

Stap 7: Maak slimme beschrijvingen

Zoals ik al eerder in dit artikel vertelde: YouTube is een van de grootste zoekmachines ter wereld. Door in de beschrijving van je filmpje zoekwoorden te gebruiken, zorg je ervoor dat je videos, tijdens een zoekopdracht van de kijkers, beter vindbaar is.

Kijkers bepalen aan de hand van de omschrijving of ze het filmpje willen kijken en het YouTube algoritme bepaald aan de hand van de omschrijving waar je filmpje over gaat. Leg dus kort uit waar je filmpje over gaat. Met name in de eerste twee regels moet al duidelijk zijn waar jouw filmpje over gaat. Verder raad ik je aan om alle informatie die extra waarde aan de kijker geeft in de omschrijving toevoegen.

YouTube-kanaal-beginnen-tips-You-Tube-kanaal-starten-geld-verdienen-met-youtube-filmpjes-op-youtube-zetten

Hoe krijg ik mijn eerste YouTube abonnees?

Je YouTube kanaal staat, nu wil je vast graag weten hoe je aan je eerste abonnees kan komen. Zorg ervoor dat het voor YouTube duidelijk is waar je filmpje over gaat. YouTube toont namelijk aan iedere kijker filmpjes die passen bij zijn of haar interesse. Dit betekend dus dat YouTube aan iedere kijker passende filmpjes voorsteld.

Zorg ervoor dat jouw filmpje door het YouTube algoritme wordt herkent. Het algoritme kijkt vooral naar de Titel, Thumpnail en Beschrijving. Ook wordt gekeken naar hoe leuk kijkers een filmpje vinden, hoe lang ze kijken. De likes, dislikes en het aantal reacties worden bekeken.

Het algoritme van YouTube heeft twee doelen:
1. Elke kijker helpen de juiste video’s te vinden.
2. Kijkers langer laten kijken naar wat ze leuk vinden.

Dus… Hoe zorg je ervoor dat je video’s worden aanbevolen door het algoritme?
Zorg dat je kijkers de video's leuk vinden. Als mensen je video’s leuk vinden toont YouTube deze aan meer mensen. Zo heb je meer kans op een stijgend aantal abonnees.

Heb je rekening gehouden met bovenstaande dit alles dan kan het ook helpen om je filmpjes actief op social media kanalen zoals Instagram, Facebook, Twitter, TikTok  te promoten.

Kun je met een YouTube kanaal ook geld verdienen?

Hier kan ik heel kort in zijn ‘JA’, met een YouTube kanaal kan je zeker leuk geld verdienen. Zoals ik al eerder heb verteld, ben ik 4 jaar geleden (zonder ervaring) een YouTube kanaal gestart. Nu… 4 jaar later verdien ik er een leuk inkomen mee, dit groeit nog iedere maand. Dit had ik 4 jaar geleden echt niet durven dromen. Dus, jij kan dit ook!

Tip: In dit artikel vertellen ik je hoe ik succesvol Geld verdien met YouTube >>

Hoeveel geld kan ik verdienen met  YouTube?

Dé ene YouTuber verdiend een paar honderd euro, de ander duizend of meer en de personen die het heel goed doen verdienen zelfs nog meer. Een feit is dat YouTube advertenties gemiddeld €0,30 tot €7,00 per 1000 views. Zelf zit ik zo rond de € 5,50 per 1000 views. Wat je precies verdient hangt af van het onderwerp van je advertenties en van hoeveel kijkers op de advertenties klikken. In 2020 was de 9-jarige Ryan Kaji de best verdienende YouTuber met $ 29,5 miljoen (Bron: socialblade.com)

Hoeveel tijd steek je in het maken van een YouTube filmpje?

Je wilt graag een YouTube kanaal beginnen, maar vraagt je vast af hoeveel tijd je kwijt zal zijn aan het maken van filmpjes. Een YouTube kanaal starten is mogelijk, maar wil je er iets mee bereiken, dan moet je er eerst wel iets voor doen.

Om een YouTube kanaal te beginnen zul je eerst een Google-account moeten aanmaken, daarna kun je een YouTube kanaal starten. Vervolgens zul je moeten bedenken over welke niche je filmpjes wilt plaatsen. Daarna kun je aan de slag gaan om zelf filmpjes te maken en te monteren, daarna kun je jouw filmpjes op je YouTube account plaatsen. Vergeet ook niet de uitstraling van je YouTube account er leuk uit te laten zien. En ja, vooral in het begin zul je hier aardig wat tijd aan kwijt zijn.

Hoeveel tijd het kost om een YouTube filmpje te maken, hangt heel erg af van:
1. Welk onderwerp je met jouw YouTube kanaal gaat behandelen.
2. Welke eisen stel jij aan de montage en het design van je filmpjes.
3. Film je bij jou thuis of moet je hiervoor naar een andere locatie?

Al deze aspecten zorgen ervoor dat je de ene keer misschien een paar uur en de andere keer een paar dagen aan het filmen en editen bent. Hoe vaker je dit gedaan hebt, hoe meer ervaring je hebt en hoe sneller het filmen en maken van filmpjes gaat!


Vergeet niet dat je vooral de eerste maanden een degelijke basis aan het leggen bent. Het aantal abonnees zal pas gaan groeien nadat je meerdere filmpjes op je YouTube kanaal hebt geplaatst. Staan er eenmaal een leuk aantal filmpjes op je YouTube kanaal, dan kun je gaan kijken hoe je inkomsten kan gaan genereren. Vanaf dan kun je geld gaan verdienen met YouTube! 

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen is een Youtube kanaal beginnen eigenlijk best wel simpel. Het enige wat  je nodig hebt om een goede start met je YouTube kanaal te maken zijn 👇:Heb je bovenstaande? Dan kun je direct aan de slag 😀

Volg je het stappenplan wat ik je zojuist heb gegeven, dan kun je binnen korte tijd je eerste filmpje succesvol online staan.

Zet je door, dan kan het niet anders of jouw YouTube kanaal groeit en trekt nieuwe abonnees. Het kan even wat tijd kosten, dus denk aan je doel op de lange termijn. Ga je onverminderd door dan zul je steeds meer abonnees krijgen en kun je, net als ik, leuk geld verdienen met jouw YouTube kanaal. 


Succes!

Anderen bekeken ook

Geld-verdienen-vanuit-huis-online-geld-verdienen-veel-geld-verdienen-in-korte-tijd

Geld verdienen vanuit huis in 2021 - Dit zijn de beste manieren..

YouTube-kanaal-beginnen-tips-You-Tube-kanaal-starten-geld-verdienen-met-youtube-filmpjes-op-youtube-zetten
Geld verdienen met YouTube -
Zo doe je dat!
geld-verdienen-met-fotografie-geld-verdienen-met-affiliate-marketing-online-geld-verdienen

Geld verdienen met fotografie -
Praktische Tips + Stappenplan