Een Goede Blogpost Schrijven - 14 ultieme TIPS
goede-blogpost-schrijven-blog-voorbeeld--een-blog-beginnen-een-blog-schrijven

Een goede blogpost schrijven?

Dit zijn dé 14 ultieme tips voor succes!

Geld-verdienen-met-bloggen

Corinda

1 februari 2021
Wil jij weten hoe je een goede blogpost kan schrijven? Een blogpost schrijven lijkt erg makkelijk. Je schrijft even flink wat tekst en je artikel is klaar. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komt namelijk veel meer bij kijken.

De inhoud van je tekst is zeker belangrijk, maar maakt dit nog niet direct tot een goede blogpost. Er zijn verschillende zaken die ook van grote waarde zijn voor een goede blogpost. Denk hierbij aan een goede blogtitel, goede tussenkopjes, fijne leesbare tekst, het toevoegen van afbeeldingen/filmpjes etc. deze zaken zijn minimaal even belangrijk als je tekst.

In dit artikel leer ik je hoe je in 14 stappen een goede blogpost kunt schrijven. Alle stappen leg ik beknopt uit en geef je handige voorbeelden. Als marketing specialist heb ik al vele artikelen geschreven en gebruik ik deze stappen dagelijks.

Kortom: Wil jij een goede blogpost schrijven? Lees dan zeker even verder!

Waarom een goede blogpost schrijven?

Een goede blogpost schrijven zorgt voor veel voordelen. Het zorgt er niet alleen voor dat mensen jouw blogs graag lezen, maar ook dat jouw blogs hoger in Google komen te staan. Daarnaast zorgt een blogpost die hoger in Google staat ook nog eens voor meer gratis bezoekers op je website.

Hoe meer bezoekers jij op je website ontvangt, hoe meer motivatie je zult hebben om verder te gaan met het schrijven van nieuwe blogposts. Ook zorgt een groot bezoekersaantal voor meer mogelijkheden om geld met jouw blogartikelen te verdienen.

Kort samengevat: Door het schrijven van een goede blogpost is de kans groter dat deze; hoog in Google komt te staan, je hierdoor meer bezoekers op je website krijgt, je blogs de lezer daadwerkelijk aanspreekt, je blogs daardoor erg goed gelezen worden en jij daardoor extra motivatie krijgt om nog meer goede blogartikelen te maken. Win-win dus!
goede-blogpost-schrijven-blog-voorbeeld--een-blog-beginnen-een-blog-schrijven

Wat zijn de kenmerken van een goede blogpost?

Oké, maar wat zijn de kenmerken van een goede blogpost precies? Misschien heb je wel het idee dat iedereen tegenwoordig aan het bloggen is. Toch is het zo dat het merendeel van de content (teksten) die op internet geplaatst worden niet opgemerkt wordt of niet hoog in Google komen te staan. Dit heeft te maken met de verschillende factoren waar een goede blogpost volgens Google aan moet voldoen.


Google stelt bepaalde eisen aan blogposts die op internet worden geplaatst. Voldoet een blogpost hier niet aan dan kan dit (grote) gevolgen hebben voor de ranking in Google. Zo nauw luistert het dus.

Je vraagt je nu vast af: Waar moet een goede blogpost aan voldoen? Dit zal ik je nu kort uitleggen.

Een goede blogpost heeft de volgende 4 kenmerken:

Kenmerk 1: Is waardevol voor je bezoekers:

De blogpost die je schrijft moet waardevol zijn voor je bezoeker. Ook Google vindt dit erg belangrijk. Je blogpost moet informatief of inspirerend zijn. Kortom: De blogpost die je schrijft draait om je bezoekers en niet om jou of je bedrijf. Bij bloggen is het juist belangrijk dat je waarde geeft. Is het gelijk duidelijk dat je blogpost draait om verkopen, dan haakt de lezer snel af en is jouw inzet voor niets geweest.

Zorg ervoor dat de inhoud van je blogpost uniek is en je deze niet van een andere website gehaald hebt! Google rekent hier overigens ook heel sterk mee af.

Kenmerk 2: Is geoptimaliseerd voor zoekmachines:

Het belangrijkst is dat jouw blogpost waardevol is voor je bezoeker. Daarnaast is het erg belangrijk om je blogpost te optimaliseren voor zoekmachines, zodat je blogpost hoog in Google gaat scoren!

Kenmerk 3: Is geschreven voor internet:

Binnen 3 seconden moet duidelijk zijn waar je blogpost over gaat. Een website bezoeker is vaak ongeduldig en neemt nauwelijks de tijd om je hele blogpost te lezen. Zorg ervoor dat je blogpost een goede structuur heeft en scanbaar is, zodat de bezoeker snel doorheeft waar het over gaat.

Kenmerk 4: Is mobielvriendelijk:

Wil je dat je website door Google goed beoordeeld wordt, dan is het een vereiste om je blog mobielvriendelijk te maken.

In het verleden was dit een heel gedoe om voor elkaar te krijgen. Tegenwoordig zijn er veel kant en klare templates die al mobielvriendelijk zijn, zodat je blogpost ook op mobiel goed leesbaar is.

Kort samengevat: Een goede blogpost bestaat dus uit de hiervoor genoemde kenmerken. Wil je dat jouw blogpost goed in Google scoort en dat je bezoeker blij is met jouw blog? Zorg dan dat je blogpost minimaal aan bovenstaande kenmerken voldoet.

Als je al ervaring hebt met het schrijven van één of meerdere blogartikelen, dan weet je dat het hard werken is. Daarom zou het erg jammer zijn als je blogpost niet of nauwelijks in Google gevonden wordt of dat je bezoeker snel afhaakt als deze of jouw blogpost terecht komt.

Waarom een goede blogpost schrijven niet eenvoudig is…

Nu je bovenstaande kenmerken weet denk je vast: Oke, simpel toch!? Dat doe ik wel even!

In de praktijk blijkt dit nog helemaal niet zo eenvoudig te zijn. Kijk ik op internet rond dan kom ik nogal eens de volgende tekortkomingen tegen.


De blogger heeft:

  1. Geen zoekwoorden gebruikt.
  2. Geen goed zoekwoord gekozen.
  3. Geen of weinig afbeeldingen gebruikt.
  4. Een saaie titel / een onduidelijke titel.
  5. Lange saaie teksten.
  6. Geen duidelijke tussenkopjes.
  7. De tekst is niet gericht op de bezoeker, maar op verkopen.
  8. De blogpost heeft geen duidelijk doel.
  9. Veel vaktermen of moeilijke woorden gebruikt.
  10. Geen duidelijk overzicht.
  11. Weinig waarde voor de lezer.

Kort samengevat: Wil je een goede blogpost schrijven? Hou dan rekening met de tekortkomingen die andere bloggers maken. Zorg ervoor dat jij deze fouten NIET maakt. Zo onderscheid jouw blogpost zich van andere blogartikelen. Op deze manier wordt jouw blogpost aantrekkelijk om te lezen. Ook Google zal je hiervoor belonen, door jouw website hoger in de zoekresultaten te plaatsen. ðŸ¤©

Hoe je in 14 stappen een goede blogpost maakt:

Om een goede blogpost te maken hanteer ik 14 stappen. Hieronder zal ik ze beknopt aan je uitleggen.

Stap 1: Wat heb je nodig?

Om een blogpost te kunnen maken heb je minimaal het volgende nodig:

  • Een website om je blogs te kunnen plaatsen.
  • Een computer of laptop om je blog te kunnen schrijven.
  • Tijd om je blogs te kunnen schrijven.

Tip: Wil je een blog beginnen? Hier vertel ik je precies hoe je een blog kan starten >> 

Stap 2: Het onderwerp van je blogpost bedenken.

Voordat je een blogpost gaat schrijven, is het goed om na te denken over het onderwerp waar je over wilt schrijven. Aan de hand van dit onderwerp ga je een zoekwoorden onderzoek uitvoeren. Dit zoekwoorden onderzoek is erg belangrijk! Zo kun je ontdekken op welke woorden je in Google nog kunt scoren, zodat jouw artikel meer kans van slagen heeft om hoger in de zoekresultaten te komen.

Stap 3:  Zoekwoordenonderzoek.

Een zoekwoorden onderzoek kun je eenvoudig uitvoeren met een (gratis) keyword programma. Dit kun je bijvoorbeeld eenvoudig doen via KWFinder. Met dit keyword programma kun je precies zien hoe vaak mensen op internet op jouw onderwerp zoeken, dus of het de moeite waard is om over te bloggen.

Stap 4: Een blogtitel die aanspreekt maken.

Een blogtitel die aanspreekt is heel belangrijk! Is je blogtitel saai of niet duidelijk dan zal het grootste gedeelte van de lezers al bij voorbaat afhaken en jouw blogpost NIET lezen!

Tja… en dat wil je niet, want dan is al je werk voor niets geweest. ðŸ˜¬


Ik zal je hier twee voorbeelden geven, zodat je en goede blogtitel kan maken:


Voorbeeld 1: Gebruik triggerwoorden in je titel
Dit zijn woorden die de bezoeker triggeren om verder te lezen.
Dit kunnen woorden zijn zoals: simpel, direct, geweldig, ontdek, gegarandeerd, gratis, krachtig.

Voorbeeld 2: Gebruik getallen
In de praktijk blijkt dat een blogpost met getallen het altijd erg goed doen:
Denk bijvoorbeeld aan: 10 tips om…, 15 ideeën voor…., 8 manieren om…  

Stap 5: Tussenkopjes voor je blogpost bedenken.

De tussenkopjes in een blogpost worden vaak onderschat. Ze zijn juist ontzettend belangrijk!
Vooral bij grote artikelen van meer dan 1000 woorden heeft het veel voordelen.

Waarom?

  • Ze splitsen grote lappen tekst.
  • Ze geven overzicht en structuur aan je blogpost.
  • Ze kunnen de interesse van de lezer trekken.
  • Ze kunnen de lezer laten besluiten om toch het hele artikel te lezen.

    Over het algemeen scrollen de meeste bezoekers namelijk snel door je blogartikel. Vaak gebeurt dit, omdat ze kijken of er iets in staat wat voor hen interessant is. Hebben ze eenmaal iets gelezen wat aanspreekt, dan beginnen ze pas echt met lezen.
goede-blogpost-schrijven-blog-voorbeeld--een-blog-beginnen-een-blog-schrijven

Ook heeft het maken van tussenkopjes voordelen voor jouw als schrijver:

  • Het zorgt ervoor dat je structuur hebt tijdens het schrijven.
  • Het zorgt ervoor dat je met het maken van je blogpost niet van het onderwerp afgedwaald. 
  • Hierdoor zul je de tekst veel sneller kunnen schrijven.
  • De kwaliteit van je artikel zal hierdoor ook hoger liggen.

    En… wat ook belangrijk is: Google is dol op overzichtelijke en gestructureerde artikelen. Het kan dus ook voordeliger zijn voor je positie in Google.

    Schenk dus genoeg aandacht aan je tussenkopjes. Pak het een beetje slim aan en zorg dat je artikel overzicht en duidelijkheid uitstraalt.

Stap 6: Inleiding voor je blogpost maken.

Schrijf je een pakkende inleiding voor je blogpost, dan weten je bezoekers direct of ze op de juiste plaats zijn. Bezoekers willen namelijk snel weten of het de moeite waard is om het artikel te lezen. Online hebben mensen namelijk veel minder geduld. Binnen enkele seconden moet dan duidelijk zijn of het artikel een meerwaarde heeft voor de bezoeker.

Er zijn verschillende technieken die je toe kan passen. Ik zal je hier twee voorbeelden geven:

Voorbeeld 1: Probleem & Oplossing
Bij deze methode stel je eerst de vraag waarin het probleem van de lezer naar voren komt en daarachter geef je gelijk de oplossing.

Voor dit artikel zou de inleiding er dan bijvoorbeeld zo uit komen te zien:
“Wil jij weten hoe je een goede blogpost schrijft? In dit artikel deel ik 14 stappen die je direct kan toepassen”.

Voorbeeld 2: Kern, Toelichting en Onderbouwing (KTO-techniek)
Deze techniek is goed toe te passen om een structuur te maken voor een inleiding. Deze techniek is ook toe te passen voor een heel artikel.

Ik zal je hier uitleggen wat deze techniek precies inhoud:
Kern: in de eerste zin van de inleiding vertel je wat de lezer in dit artikel gaat leren of ontdekken.
Toelichting: daarna geef je deze kernzin wat meer handen en voeten en geef je in één of twee zinnen wat meer informatie.
Onderbouwing: tot slot onderbouw je waarom de lezer jou kan vertrouwen.

Voor dit artikel zou dat er bijvoorbeeld zo uit komen te zien:
“In dit artikel leer ik je hoe je een goede blogpost kunt schrijven. Ik vertel je hoe je dit in 14 slimme stappen kan doen, leg ze allemaal beknopt uit en geef je handige voorbeelden. Als marketing specialist heb ik al vele artikelen geschreven en gebruik ik deze stappen dagelijks”.

Stap 7: Teksten voor je blogpost maken.

Oké, hoe schrijf je goede blogteksten? Ik zal je hier een paar belangrijke tips geven.

Dus... Wat is belangrijk bij het maken van goede teksten?

  • Het is belangrijk dat je vanuit je lezer gaat denken en zo je teksten schrijft.
  • Geef veel waarde; lezers en Google zijn namelijk dol op waardevolle informatie!
  • Schrijf zoals je praat; dit leest voor je bezoeker fijn en je hebt minder kans dat deze snel afhaakt.
  • Wordt een autoriteit in je vakgebied; dan gaan ze je vertrouwen en worden uiteindelijk klant bij je.
  • Blijf vooral jezelf en ga een ander niet na apen. Dit werkt tegen je.


Wat moet je niet doen bij het maken van blogteksten?

  1. Gebruik geen wollige, langdradige en saaie teksten.
  2. Duidelijke zelfpromotie toepassen; is echt not done!

Tip: Wil je precies weten hoe je succesvolle teksten kan schrijven? Dan is dit de ultieme manier >>

Stap 8: Afbeeldingen en filmpjes zoeken en toevoegen.

Als je graag wilt dat jouw blog goed gelezen wordt, raad ik je aan om afbeeldingen en/of filmpjes in je blog te verwerken. Dit zorgt er ook voor dat je blogpost mooi opgemaakt is. Je kan tekst afwisselen met afbeeldingen en/of filmpjes. Het is niet alleen fijn voor de lezer, maar ook Google waardeert afbeeldingen en filmpjes.

Zet je belangrijkste zoekwoorden in de titel van je afbeelding, dit zorgt ervoor dat Google sneller begrijpt waar jouw artikel over gaat. Dit kan er voor zorgen dat je met je blog hoger in de zoekresultaten van Google komt te staan.

goede-blogpost-schrijven-blog-voorbeeld--een-blog-beginnen-een-blog-schrijven

Stap 9: Zorg voor een goede leesbaarheid van je blogpost.

De leesbaarheid van je blog is belangrijk om de aandacht van de lezer vast te houden. Op een simpele manier kun je de leesbaarheid van je blogpost vergroten. Ik zal je hier 3 tips geven:

Tip 1: Zorg voor voldoende witruimte
Een enorme lap tekst schrikt bezoekers af. Zorg voor voldoende witruimte in je blogartikel, dit zorgt voor meer lucht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld niet te lange alinea’s of af en toe een witregel of het toevoegen van een quote tussen de tekst.

Tip 2: Zorg voor duidelijke tussenkopjes
Hier hebben we het eerder in dit artikel al over gehad. Duidelijke tussenkopjes zorgen ervoor dat de bezoeker je artikel eenvoudig kan scannen en weet waar het overgaat. Het kan er voor zorgen dat de interesse van je bezoeker wordt gewekt en deze jouw artikel gaat lezen.

Tip 3: Zorg voor contrast
Als je artikel duidelijk contrast heeft (geen lichte tekst op een lichte achtergrond), is je artikel beter leesbaar. Zeker op mobiel. Zelf zet ik, op mijn mobiel, vrijwel altijd de helderheid van mijn scherm op laag. Zeker wanneer mijn batterij bijna leeg is. Zeker dan is het belangrijk dat de websites die ik wil bekijken goed leesbaar zijn.

Stap 10: Plaats links naar andere blogposts op je website.

Zeker wanneer je al wat langere tijd aan het bloggen bent, is het aan te raden om interne links in je blogartikelen te plaatsen.


Het voordeel van linken plaatsen is:
Kort samengevat: Je maakt het jouw bezoeker makkelijk door ze te attenderen op andere artikelen op je blog. Ze hoeven hier dus zelf niet naar op zoek te gaan. Lezers blijven hierdoor langer op je website ‘hangen’. Google ziet dit en besluit aan de hand van deze gegevens dat je website waardevol is, dus hoger in de Google zoekresultaten komt te staan.

Stap 11: Zorg voor een goede afsluiting van je blogpost.

Het is belangrijk om je blog niet abrupt af te sluiten. Lezers verwachten intuïtief ‘iets’ aan het einde van je artikel. Je blog afsluiten kan heel goed met een samenvatting (cirkeltje) het thema waar je over hebt geschreven. Dit zorgt bij de lezer voor een gevoel van structuur.  

Stap 12: Plaats altijd een Call To Action (CTA).

Wil je dat de lezer actie onderneemt naar aanleiding van jouw blogpost? Sluit dan altijd af met een Call To Action. Bij een Call To Action vraag je de lezer om actie te ondernemen.


Dit kan bijvoorbeeld zijn:

- Het uitproberen van een product.
- Het aanvragen van een (gratis) e-book.
- Het inschrijven voor een nieuwsbrief etc.

Stap 13:  Blogpost nog een laatste keer checken.

Yes, je blogpost is klaar! Wat we nu gaan doen is het puntje op de ‘i’ zetten.


Voordat je jouw blogpost online zet is het belangrijk om nog een laatste check uit te voeren.
  • Staat alles wat je wilde vertellen in je blogartikel?
  • Staan er geen spelfouten in je blogpost?
  • Op welke plaatsen wil je een afbeelding in je blogartikel zetten?
  • Waar wil je linkjes naar andere pagina’s of producten plaatsen?
  • Hoe is de leesbaarheid van je blogpost?

    Heb je dit gecontroleerd, dan kun je nu je blogartikel op je website gaan zetten.

Stap 14: Blogpost plaatsen en online zetten. ðŸ¥³

Zelf vind ik dit altijd een erg leuk moment…. De blogpost kan online gezet worden. 


Je plaatst de door jou geschreven tekst en opgezochte afbeeldingen op je website. Het opmaken van je blogartikel kan beginnen. Is dit klaar dan kun je het artikel online zetten. Zodra je blogpost online staat is deze zichtbaar op je website en het web. Nu kan Google jouw blogpost gaan indexeren en een plaats in de Google zoekresultaten geven, zo kunnen andere mensen jouw artikel vinden en lezen.

Hoeveel tijd kost het maken van een goede blogpost?

Heb je nog geen ervaring met het maken van blogartikelen, dan vraagt je nu vast af hoeveel tijd je kwijt bent aan het maken van een goede blogpost. Een goede blogpost maken is goed mogelijk, maar zoals je wellicht al begrepen hebt moet je er wel iets voor doen. Je zal eerst een website moeten hebben waar je jouw blogpost op kan plaatsen, vervolgens zul je moeten bedenken over welk onderwerp je jouw blogpost wil laten gaan, aan de hand van dit onderwerp zul je een zoekwoorden onderzoek uit moeten voeren en dan kun je jouw blogpost gaan schrijven. Hier steek je dus aardig wat tijd in.

Zelf besteed ik ongeveer 6 tot 8 uur aan het maken van een blogpost. Het plaatsen van mijn blogartikel op de website is hier nog niet in meegenomen. Vergeet ook niet dat je vooral in het begin veel tijd steekt in het maken van een blogpost. Hoe meer ervaring je hebt, hoe sneller dit zal gaan.

Kies je ervoor om het schrijven van je blogartikelen uit te besteden dan ben je zelf geen tijd kwijt aan het schrijven van je artikelen. Mocht je zelf geen blog artikelen willen schrijven? Dan is een goede tekstschrijver belangrijk. Ik kan je van harte deze specialist in (online)tekstschrijven aanraden.

Tot slot

Dus... Wil jij een goede blogpost schrijven? Dan zijn bovenstaande 14 stappen de belangrijkste kenmerken waar een goede blogpost - volgens ons - aan zou moeten voldoen. Deze blogplost kun je ook gebruiken als checklist tijdens het schrijven van je blogartikel.

Je weet nu waar een goede blogpost aan moet voldoen. Dat is al je eerste winst! Mocht je nog een stapje verder willen gaan en willen weten hoe je klantgerichte teksten voor je blog kunt schrijven? Klik dan op onderstaande button...

Anderen bekeken ook

Geld-verdienen-met-bloggen
Geld verdienen met bloggen -
Tips + stappenplan
goede-blogpost-schrijven-blog-voorbeeld--een-blog-beginnen-een-blog-schrijven
Blog beginnen (simpel) - Met voorbeelden en stappenplan
de-beste-website-software-voor-een-winstgevende-website-phoenix-website
Wat is de BESTE website software? - Dit is wat wij hebben ontdekt...